Veggedyr

Veggedyr 

Det er oppdaget veggedyr i noen av leilighetene i sameiet vårt. Bekjempelse av veggedyr er et omfattende arbeid, og må gjøres av spesialister. Sameiet Lunden 7-17 har forsikring som dekker bekjempelse av veggedyr, med for tiden en egenandel på kr 5.000,-.

Styret må få beskjed umiddelbart om det er mistanke om veggedyr i en leilighet. Vi vil da ta kontakt med Pelias Norsk Skadedyrkontroll, tlf. 33 51 40 62, og dersom det blir konstatert veggedyr i leiligheten, melder vi dette til vårt forsikringsselskap som så godkjenner nødvendige tiltak for fjerning av veggedyrene.

Her er noen tegn du kan se etter:

  • Fysiske stikk, og reaksjoner på kroppen. Kan ligne på myggstikk. Ofte samlet i grupper.
  • Små blodflekker på lakener og annet sengetøy.
  • Let i sømmer på madrassen, og i sprekker på sengerammen etter grupper av små svarte prikker. Dette er ekskrementer.
  • På de samme skjulestedene kan du også finne levende veggedyr, og huder.

Veggedyret er et nattaktivt insekt. I motsetning til de fleste andre insekter er veggedyrene vingeløse. Bortsett fra de gangene de er fylt med blod, er kroppen tynn som papir. Fargen er nærmest rødbrun når den er fylt med blod, og mer grålig når den ikke har spist.

Trivselsområder:
Veggedyrene gjemmer seg som regel på soverommet, oftest i nærheten av sengen. De kan imidlertid også ha tilhold i sprekker i panel og listverk, løsnet tapet, dører og vinduer, samt bak skap og bilder, rørgjennomføringer osv. Veggedyr sitter gjemt på dagstid, men kommer frem om natten og suger blod. Etter måltidet søker den tilbake til sitt gjemmested hvor også egglegging foregår.

Formering:
Veggedyr legger omlag 200 egg, 4-5 egg om dagen. Veggedyrets avkom, nymfene, har fem utviklingsstadier hvor de skifter hud hver gang. Nymfene må suge blod minst en gang per stadium for å kunne utvikle seg videre. Hele livssyklusen tar 4-5 uker ved gunstige betingelser som tilgang til blod, temperatur på 28-30 grader og 75-80% luftfuktighet. Er temperaturen lavere kan det ta opp mot et år fra nymfestadiet til fullt utviklet voksent individ. Dersom temperaturen er under 10 grader, kan nymfer overleve opp til 9 måneder og voksne individer 1 år uten tilgang til blod.

Skadeomfang og risiko:
Problemer med veggedyr kan være ganske plagsomt da de kan fremkalle kløe og allergiske reaksjoner. Det skal ellers ikke være farlig, og det er ikke påvist overføring av blodoverførte sykdommer.

Bekjempelse og forebygging:
Veggedyrproblemer har ofte sitt utspring i alle typer overnattingssteder i inn og utland. For eksempel: Hoteller, hytter, ungdomsherberger og campingplasser. Du får dem med deg hjem via reiseeffekter, klær og sengetøy. Hvis du mistenker at du har fått veggedyr med hjem fra ferie, er det viktig at du ikke tar klær, koffert og bagger inn i huset før du har gjort tiltak. Den beste metoden er å legge alle effektene i en fryseboks 4-5 døgn før de tas inn i huset. Kuldebehandling dreper egg, nymfer og voksne veggedyr ved -18 grader eller kaldere. Det er viktig for resultatet at alle gjenstander har oppnådd denne temperatur. Varmebehandling i vaskemaskin, tørketrommel eller badstue ved temperatur på over 50 grader kan også være effektivt. Her må gjenstander ha en temperatur helt igjennom på 50 grader, i tre timer. Vær oppmerksom på sikkerhet i forhold til om materiale tåler temperaturen samt hvor lenge maskinen/ badstuen kan være på. En alternativ metode er vask ved minimum 60 grader, her er det mest sannsynlig er drukning som skjer. Frysing er dog oftest den sikreste metode.

Veggedyrbekjempelse er svært komplisert, og det er vanligvis nødvendig med profesjonell erfaring. Veggedyr kan overleve lenge uten tilgang til næring og kan gjemme seg mange steder i boligen. I tillegg kan den vandre mellom leiligheter.

Viktig! Har du mistanke om at det er veggedyr i leiligheten din må du snarest kontakte vaktmester eller styret i sameiet (se oppslag i oppgangen din).

Dette til informasjon

Vennlig hilsen
Styret i Sameiet Lunden 7-17